Subscribe:

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Χρήσιμη μόδα


Είναι εντυπωσιακό πως κάθε μικρό βηματάκι του ανθρώπινου πολιτισμού έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη ευκολία, εξοικονόμηση χρόνου, αποδοτικότητα γιατί όχι και πολυτέλεια. Καμία ιδέα, εφεύρεση ή κοινωνική συμφωνία δεν καθιερώθηκε με την υπόσχεση να δυσκολεύσει τη ζωή των ανθρώπων. Δε συμβαίνει αυτό όμως μόνο στα διαμερίσματα του ανθρώπινου οικοδομήματος.Είναι γενικός κανόνας στο γήινο οικοσύστημα, σε ολόκληρο το σύμπαν μάλιστα. Κάθε ζωντανό ή ανόργανο ον λειτουργεί έτσι ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη αποδοτικότητα. Για αυτό και με εξοργίζουν όσοι αναπολούν το παρελθόν λέγοντας με επικριτική φωνή: '' Πόσο καλύτερα ήταν στον καιρό μου όταν δεν είχαμε ούτε υπολογιστές, ούτε τρακτέρ, ούτε ξίδια μπαλσάμικα''
Μετά από αυτή την εισαγωγή θα περιμένατε να σας παρουσιάσω καμία καινούργια, επαναστατική τεχνολογία.Εδώ όμως θα κάνω μια ντρίμπλα( ποδοσφαιρικός είναι άλλωστε ο μήνας που διανύουμε) και θα αναφερθώ στη μόδα, μια εφεύρεση η οποία έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στο χρόνο, αλλά και τη σχέση της, αντιθετική όπως την αντιλαμβάνονται πολλοί, με μιαν άλλη έννοια, τη φύση.Και ελπίζω το σκεπτικό μου να κάνει σαφή τη σχέση του θέματος με τον πρόλογο.

Όταν αντιπαραβάλουμε τις δύο έννοιες έρχεται στο μυαλό μας από τη μία πλευρά ο άνθρωπος των σπηλαίων ντυμένος με προβιές και από την άλλη ο άνθρωπος της Αναγέννησης φορώντας τα φουντωτά και φανταχτερά ρούχα της εποχής.Η αναγκαιότητα σε αντίθεση με το φρου-φρου για να μιλήσουμε με γενικούς όρους.Είναι όμως έτσι τα πράγματα;Και ναι και όχι.

Στον κόσμο των ζώων, που χαρακτηρίζεται από την αναγκαιότητα, έχει παρεισφρήσει η μόδα ή μάλλον υπήρχε ανέκαθεν.Πολλά είδη πουλιών επιδίδονται σε φαινομενικά περιττούς χορούς κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος ενώ πολλά ζώα ένα εκ των οποίων ο ρινόκερος φέρουν χαρακτηριστικά τα οποία είναι πρακτικώς άχρηστα για την επιβίωση τους.Ενώ όμως και χωρίς αυτά θα μπορούσαν να ζήσουν, και εδώ εισχωρεί η μόδα στα χωράφια της αναγκαιότητας, η ζωή τους γίνεται πιο εύκολη.Φανταστείτε τα πουλιά χορευτές, χωρίς τις χορευτικ΄ς εκδηλώσεις να ανακοινώνουν την έναρξη του ζευγαρώματος, να προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν μάταια όλο το χρόνο ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή.Και τους ρινόκερους χωρίς το κέρατό τους να μάχονται όλη την ώρα για την αρχηγία του κοπαδιού.

Κάπως έτσι λειτουργεί και η μόδα στους ανθρώπους.Είναι ένα βοήθημα, ένα από τα πρώτα βήματα ίσως στην έκφραση σκέψεων, προθέσεων και συναισθημάτων.Κάμει τη ζωή μας πιο εύκολη.Είναι πια κοινό συνθηματικό ότι όποια γυναίκα θέλει να φλερτάρει φοράει το κόκκινο κραγιόν της, ένα προκλητικό φόρεμα και λικνίζεται σε ερωτικούς χορευτικούς ρυθμούς.Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι για να μπει κάποιος σε μια αριστοκρατική λέσχη πρέπει να έχει ορισμένο ντύσιμο και συμπεριφορά.Με ανάλογους τρόπους μπορείς να συμπεράνεις ότι κάποιος είναι συνεσταλμένος, αριστερών πεποιθήσεων και ούτω καθεξής.

Επειδή όμως ο άνθρωπος πλεονεκτεί στην ευφυΐα και την επιτειδευματοσύνη σε σχέση με τα ζώα τα πράγματα είναι συνήθως πιο πολύπλοκα, και εδώ βρίσκεται ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορώ να δώσω δίκιο σε όσους είναι κατά της ευκολίας.Για διάφορες αιτίες ο άνθρωπος ενώ γνωρίζει ότι μια καθιερωμένη συμπεριφορά, μια μόδα σημαίνει κάτι συγκεκριμένο μπορεί να την υιοθετήσει χωρίς απαραίτητα να διαθέτει αυτό που το μήνυμα που εκπέμπει υπόσχεται στον εκάστοτε λήπτη.Έτσι είναι σαν να μεταμορφώνεται η κοινωνία σε ένα μεγάλο παιχνίδι σπασμένου τηλεφώνου με αποτελέσματα κάθε είδους παρεξηγήσεις.

Το κυριότερο πρόβλημα ωστόσο είναι το γεγονός ότι η μόδα από βοήθημα έχει γίνει το κύριο εργαλείο.Οι άνθρωποι έχουν παραμάθει στην ευκολία.Σε μεγάλο βαθμό στοιχεία όπως ο τρόπος ντυσίματος έχουν υποκαταστήσει την ομιλία. Η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων γίνεται πια μόνο από τα επιφανειακά χαρακτηριστικά χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να συζητήσει Και  τείνει η μόδα αντί να είναι το μέσο, η εισαγωγή να γίνεται ο σκοπός, το κύριο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου